24 november 2018 14:30

Accommodatie

Onbekend

Afgelopen zaterdag mocht GVA JO19 aantreden tegen de koploper Rijnland. Op bezoek in Tolkamer waren er aan Doornenburgse zijde enkele blessure gevallen waardoor er eigenlijk maar 1 fitte wissel mee was. Sieb had weer last van zijn enkel die hem eerder al lange tijd aan de kant hield, Wout had knieklachten en Roel had op de vrijdagavond na een avondje uit wat evenwichtsproblemen waardoor ook hij niet fit genoeg was om te voetballen.

Bij een topper als deze hoopt iedereen natuurlijk op een solide start. Vanuit de organisatie voetballen, geen kans weggeven en van daaruit zelf op jacht naar kansen en doelpunten. Voor GVA verliep dit deze wedstrijd iets anders. Aanvoerder Job was een biertje beloofd als hij zijn eerste pass over de grond, in de voeten van een teamgenoot zou spelen. Nu lijkt dit wellicht een makkelijk verdiend biertje voor onze captain maar toch bleek dit vandaag een te moeilijke opgave. De aftrap werd door Rik terug gespeeld richting Job. Die liet bij de aanname de bal over de voet heen stuiteren, toen hij zich vervolgens wilde omdraaien om deze bal te controleren bleef zijn voet in het veld staan. Voor de mensen aan de kant leek het in slow motion te gaan hoe Job struikelde en tegen de grond ging. De spits van Rijnland kon de bal simpel oppikken en liep direct op Sten af, die gelukkig voor de bezoekers wel scherp aan de wedstrijd begon en als winnaar uit de strijd kwam.

Na de opmerkelijke start ging GVA op jacht naar de openingstreffer. Hier kwamen ook direct wat mogelijkheden voor, helaas werd de grootste kans terug gefloten door de scheidsrechter. Floris werd na een prachtig balletje van Koen vrij voor de keeper gezet, maar de scheidsrechter floot helaas voor een overtreding op Koen in plaats van de voordeelregel toe te passen. De vrije trap van Bram werd met moeite door de keeper van Rijnland tot corner verwerkt.

Naar mate de eerste helft vorderde werd duidelijk waarom Rijnland koploper is in de competitie. De druk op de goal van Sten nam alsmaar toe en GVA kwam meerdere malen goed weg door de matige afronding van Rijnland. Enkele 100% kansen werden niet benut waardoor nog altijd de brilstand op het bord bleef. Ook de corners van Rijnland leverde enkele gevaarlijke situaties op in het strafschopgebied van GVA. GVA kwam op zijn beurt in de eerste helft vooral met counters eruit via Floris, die met zijn snelheid lastig af te stoppen was voor Rijnland.

Voor rust kwam alsnog de openingstreffer van de gastheren. Sten kwam uit om de bal te pakken maar nog voor hij de bal echt in handen had zat een aanvaller van Rijnland er tussen die vervolgens de bal in het lege doel kon schuiven. De treffer werd met veel gejuich ontvangen op de tribune omdat iedereen wist dat Rijnland bij een eventuele winst vandaag de titel nauwelijks nog kon ontgaan.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld. Het was nu meer GVA die het spel bepaalde en op de helft van Rijnland voetbalde en de thuisploeg die erg gevaarlijk was in de counters. Het was dan ook nog steeds Rijnland wat de beste kansen creëerde, maar GVA wist wel meer en meer een vuist te maken. De doelpunten deze helft zouden echter allemaal uit dode spelsituaties komen en niet uit de grote kansen die volgde. Als eerste was Rijnland succesvol in de tweede helft. Een corner werd prachtig op de volley genomen, Sten zat er nog aan maar zag de bal toch de kruising invliegen.

GVA liet het er niet bij zitten na deze domper en ging door waar het de tweede helft mee bezig was, de aanval zoeken. Een overtreding op ongeveer 18 meter van de goal van Rijnland werd bestraft door de scheids met een vrije trap. Floris ging achter de bal staan en met een zuiver schot scoorde hij in de linkerhoek. Eindelijk konden de meegereisde supporters uit Doornenburg (en Gendt) juichen.

Bij een 2-1 stand kwam GVA een aantal keer dichtbij de gelijkmaker. Enkele vrije trappen werden uitstekend gered door de keeper van Rijnland en Floris miste terwijl hij één op één met de keeper kwam. Zijn lob over de keeper heen belandde helaas op het doel in plaats van erin. Daar tegenover stonden ook enkele levensgevaarlijke counters van Rijnland. Sommige ballen werden al geteld maar gingen er miraculeus niet in. Niels redde zijn ploeg nog door een bal knap van de lijn te houden deze middag en ook Sten hield zijn ploeg meerdere malen in de wedstrijd met knappe reddingen.

Toch was het, wederom uit een corner, Rijnland dat trefzeker was. Vlak voor tijd viel de 3-1 en daarmee leek ook definitief het doek te vallen voor GVA. De bezoekers speelde inmiddels al een alles of niets tactiek in de hoop iets te kunnen forceren. Ook uit een corner van GVA ontstond er een gevaarlijke situatie. De bal werd op doel gekopt waarbij een verdediger van Rijnland hands maakte en zo kreeg GVA in de 88e minuut nog een penalty. Emile schoot deze beheerst binnen en met de blessuretijd nog te gaan was het verschil weer terug gebracht tot 1 doelpunt.

Bij Rijnland ontstond er door deze situatie ook wat onzekerheid waardoor er veel overtredingen kwamen. In de laatste minuut van de wedstrijd resulteerde dit in een gele kaart voor een middenvelder van Rijnland. Deze was het hier niet mee eens maar maakte zich vooral boos omdat de scheidsrechter iets gezegd zou hebben tegen hem wat niet door de beugel kan. Niet kunnen horen wat dit geweest is maar duidelijk was dat de speler van Rijnland hier niet van gediend was. Door al het tumult wat ontstaan was en de eerdere blessures gedurende de tweede helft kwam er veel tijd bij. En met een man meer situatie rook GVA bloed. Maar echt veel kansen bracht het de bezoekers niet meer. Sten ging nog een aantal keer mee naar voren bij dode spelmomenten maar ook dit mocht niet baten. Opvallend was vooral dat Sten besloot als stormram mee te gaan en vervolgens drie spelers besloten extra defensief te gaan staan, de logica hiervan is mij nog altijd niet duidelijk. Toen iedereen eigenlijk al dacht aan het einde van de wedstrijd liet de scheidsrechter nog één aanval toe. Na wat gerommel op het middenveld kon Emile met de bal ineens zo doorlopen, met Jort en Rik naast hem mee in de aanval. De verdedigers van Rijnland kozen om beide aanvallers te dekken waardoor Emile vrij baan had om te schieten. De bal ging langs de keeper en jammer genoeg ook millimeters langs de verkeerde kant van de paal. Hierna floot de scheidsrechter tot opluchting van iedereen aan Rijnland zijde af.

Een zeer boeiende en goede wedstrijd waarin GVA helaas met lege handen blijft. Rijnland gaat nu komende weken op voor het kampioenschap in deze najaarscompetitie en op basis van de wedstrijd van vandaag zijn ze ook de terechte kampioen. Met nog drie wedstrijden te gaan hebben we tot dusver geen betere tegenstander gehad. Voor GVA staan nog twee thuisduels en de derby in en tegen Angeren op het programma. Volgende week komt DCS uit Zevenaar op bezoek en hopelijk wordt het dan wederom een mooie wedstrijd, alleen hopelijk dan wel met drie punten voor GVA. Graag tot zaterdag 14u30 op sportpark de Vijzel!