JO19-1 loopt tegen eerste nederlaag en schandalig gedrag aan bij Paasberg uit

GVA JO19-1

Rik Lukassen (intikker)

2e klasse 05

27 oktober 2018 12:30

De Paasberg uit, vooraf hoop je dat er voor de verandering eens een normale wedstrijd gespeeld kan worden maar helaas bleek dat ook deze editie niet het geval. Al vroeg in de morgen, voor JO19 is alles voor 12u vroeg, werd er koers gezet richting Arnhem voor het lastige uitduel met de Paasberg. De Paasberg staat ook hoog in de stand en dus op papier een echte topper binnen de 2e klasse.

Al direct vanaf de aftrap leek het erop alsof het weekend rust de jongens geen goed gedaan had. Het ontbrak aan scherpte en duelkracht over het hele veld en direct liepen de Doornenburgers achter de feiten aan. Volkomen terecht was het dan ook de thuisploeg die als eerste scoorde. Een verassend schot in de korte hoek verdween in het doel en de 1-0 stond op het bord. Toch kwam GVA, ondanks het matige spel, terug in de wedstrijd. Een mooie aanval werd keurig afgerond door Floris.

Gesteund door dit doelpunt ging GVA zowaar op zoek naar meer. Het duurde dan ook niet lang voordat dit er kwam. Wederom een mooie aanval van GVA met Floris als eindstation. Echter zag Floris zijn schot tegen gehouden worden door de keeper maar de rebound was een simpel karwei voor Rik die snel reageerde. De Paasberg leek wat van slag te raken door de twee goals van GVA ondanks dat ze zelf het betere van het spel hadden. Na miscommunicatie achterin tussen de laatste man en de keeper werd het voor de thuisploeg zelfs nog erger. Een te korte terugspeelbal op de doelman werd handig onderschept door Floris die daarmee zijn tweede van de middag binnen tikte. Een luxe voor GVA deze 1-3 voorsprong, want het spel wat op de mat gelegd werd was nog altijd niet best.

Zo’n 15 minuten voor rust maakte de jongens van GVA voor het eerst kennis met de waanzinnig goede ogen van de scheidsrechter deze middag. Vanaf de middenlijn wist deze man uitstekend waar te nemen dat Sten de bal zo’n tien centimeter buiten de zestien in zijn handen had gepakt. Voor Sten betekende dit alweer zijn derde gele kaart van het seizoen, een opmerkelijk aantal voor een keeper. Nadat Roel wederom de handschoenen had aangetrokken om Sten tijdens zijn tijdstraf te vervangen, stond natuurlijk nog de vrije trap klaar die genomen moest worden. Helaas voor de gasten verdween deze laag in de hoek, een man minder en direct de aansluitingstreffer tegen.

Het leek in de hoofden door te werken want GVA ging steeds verder achteruit lopen en wist maar niet in de duels te komen. De Paasberg werd juist gesterkt hierdoor en rook bloed. In de laatste seconden van de eerste helft was er de gelijkmaker van de thuisploeg. Genoeg stof tot nadenken dus voor bij de thee, want hoe kon GVA zo makkelijk die 1-3 voorsprong uit handen geven. Dat had, ook al stonden we tijdelijk met tien man, nooit mogen gebeuren.

Met frisse krachten erin begon GVA al wat feller aan de tweede helft. Vooral invaller Teun liet direct zien dat duels makkelijk gewonnen konden worden van de Paasberg. En eigenlijk bij het enige moment waarin Teun zich niet nadrukkelijk in een duel liet zien ging het fout voor GVA. Vanaf de zijkant leek het meer op een glijpartij van de aanvaller dan een overtreding van Teun maar de scheidsrechter wees resoluut naar de stip. Ongeloof bij de complete defensie van GVA want Teun had de man geen moment geraakt. Nadat de spelers van de Paasberg uitgelachen waren om deze makkelijk gegeven penalty werd de penalty onberispelijk binnen geschoten.

Met deze 4-3 leek de ploeg uit Doornenburg gebroken en viel het weer terug in het spel van de eerste helft. Het was de Paasberg wat aan de bal was en de aanval zocht, GVA zette er veel te weinig tegenover deze middag. Na iets meer dan een uur spelen werd de bal zo’n meter of 20-25 voor het doel van Sten neergelegd voor een vrije trap. De scheidsrechter werd erop gewezen dat de muur niet op afstand stond en nadat de stappen waren uitgemeten bleek deze inderdaad een halve voet te dichtbij te staan. Of het aan deze centimeters lag zullen we nooit weten maar de vrije trap verdween wel hard en hoog in het doel. Deze 5-3 stand leek al eerder te zijn bereikt maar na een gesprek met grensrechter Bart keurde de scheids een eerdere goal af wegens buitenspel.

Vlak na de 5-3 was het direct weer raak voor de Paasberg en was het duel beslist. De aanvoerder van de thuisploeg, die de hele middag al veel ruimte kreeg, kon simpel binnen tikken na een prima aanval. Waar het erop leek dat het met de 6-3 wel gedaan was voor iedereen werd het juist vanaf dit moment onvriendelijker op het veld. Voor de 6-3 bleef het op het veld vrij sportief, naast het veld was er wel wat kleine commotie geweest maar verder verliep de wedstrijd normaal. Maar om totaal onduidelijke redenen besloot de thuisploeg na de 6-3 maar eens te gaan uitdelen. En zoals bijna elke week bij JO19 was ook ditmaal Emile weer het doelwit. Nadat twee spelers van de Paasberg een poging om Emile van achteren neer te schoppen zagen mislukken wist een centrale verdediger wel te slagen in zijn poging. Intentie om de bal te raken is er geen moment en Emile krijgt een serieuze aanslag op zijn been te verwerken. Hierdoor ontstaat er ook weer commotie aan de zijkant waar de fans van Doornenburg hun ongenoegen laten blijken over deze debiele actie. Nadat de boel gesust is blijkt dat de scheidsrechter ook niet eens een kaart heeft gegeven voor de charge. Normaliter verwacht je dan dat de trainer van een ploeg ingrijpt door zo’n gozer te wisselen maar dit soort normen en waarden hoeven we blijkbaar niet te verwachten bij de Paasberg.

Na deze schandalige overtreding gaat het gedrag aan de zijde van de thuisploeg verder. Spelers die middelvingers opsteken naar het dug-out van GVA, harde overtredingen en constant bal weg trappen bij dode spelsituaties. Alles blijft onbestraft door de scheidsrechter en bij GVA is de zin om deze wedstrijd te voetballen helemaal verdwenen. Als er een vijftal minuten voor tijd wederom een flinke schop wordt uitgedeeld is het klaar voor de bezoekers. De scheidsrechter wordt gevraagd maar gewoon af te fluiten want zo voetballen heeft geen zin. De Paasberg heeft verdiend gewonnen en waren de betere partij, maar het gedrag wat ze erna hebben getoond was werkelijk schandalig. GVA is gelukkig niet meegegaan in dit spel en zijn rustig gebleven. Helaas de eerste nederlaag dus voor de Doornenburgers, maar na afloop heerste toch het gevoel dat de winst hem zit in het feit dat we niet zo zijn als de Paasberg.

Volgende week speelt JO19 weer een thuisduel tegen HC ’03 JO19. Een mooie kans om zich voor eigen publiek te revancheren na deze eerste nederlaag van dit seizoen.