GVA JO19-1

2e klasse 05

16 maart 2019 14:45

Na een week waarin er nauwelijks fatsoenlijk getraind kon worden door de weersomstandigheden en de toestand van het trainingsveld stond de uitwedstrijd tegen Arnhemse Boys op het programma. Met een zo goed als complete selectie, alleen Stef ontbrak vanmiddag, vertrok JO19 richting Arnhem Schuytgraaf.

Al tijdens de warming up werd duidelijk dat het een lastige wedstrijd zou kunnen worden door de winderige omstandigheden. Niet dat de spelers verkeerd gegeten hadden voor de wedstrijd maar het waaide erg hard deze middag en de ligging van het kunstgrasveld naast een open vlakte hielp ook niet bepaald mee. GVA begon met de wind in de rug al was hier weinig van te merken in het spel. Wederom was het van een erg bedenkelijk niveau wat GVA liet zien. Gedurende de eerste seizoenshelft werd er regelmatig heel behoorlijk voetbal gespeeld maar de weken rondom de winterstop zijn erg matig.

GVA probeerde de eerste helft veel druk te zetten op de gastheren maar doordat spelers veelal te laat reageerde kon de thuisploeg hier vaak onderuit voetballen. Ze kozen duidelijk voor een voetballende opbouw omdat lange ballen tegen deze wind in zinloos waren. Het resulteerde lange tijd eigenlijk niet in echte kansen. Slechts één echte poging was er in het eerste kwartier waarbij een bal over de uitgekomen Sten heen werd geschoten. Maar deze miste zowel kracht als richting om echt voor gevaar te zorgen. GVA stelde daar zelf ook vrij weinig tegenover. Veel aanvallen leken potentie te hebben maar het ontbrak telkens aan een fatsoenlijke voorzet of laatste pass.

Het was uiteindelijk ook Arnhemse Boys dat toch als enige wist te scoren voor de rust. Na een actie vlak voor de achterlijn werd de bal laag voorgeschoven en bij de eerste paal verlengt de goal in. Een keurige aanval van de thuisploeg waarbij het doelman Sten kansloos liet. GVA had zelf voor rust ook nog kunnen scoren maar vanuit kansrijke positie probeerde Rik de bal toch te spelen op Roel bij de tweede paal. Dit mislukte waardoor deze kans onbenut bleef.

De tweede helft begon eigenlijk op dezelfde voet als de eerste helft. GVA zocht wel de aanval maar het ging telkens mis doordat de laatste pass onzuiver was. Arnhemse Boys zocht ditmaal veelal de lange bal nu het de wind in de rug had. Hierdoor ontstond nog een enorme mogelijkheid toen een vrije trap van net over de middenlijn over de verdediging viel van de Doornenburgers. Twee aanvallers van Arnhemse Boys konden zo op Sten af. Maar toen de aanvaller de bal aflegde op zijn teamgenoot was die niet slim genoeg geweest om achter de bal te blijven. De sterk vlaggende grensrechter zag dit uitstekend en stak dan ook resoluut de vlag omhoog waardoor de treffer geannuleerd werd zonder dat inmenging van de VAR nodig was.

Vlak na dit moment was er plots een penalty voor GVA. Het was Bram die vanuit de defensie weer goed ingeschoven was en mee in de aanval ging. Eenmaal in het stafschopgebied van de thuisploeg werd hij gevloerd door een verdediger waardoor de scheidsrechter niets anders kon dan de bal op de stip te leggen. Door het ontbreken van Stef was het Emile die mocht aanleggen vanaf elf meter. Zonder twijfel werd de bal hard in de goal geschoten, voor GVA het startsein om echt te gaan voetballen.

Gesterkt door deze gelijkmaker gebeurde dit ook. Al was het moeilijk om echt langere tijd druk erop te houden, deels door de wind maar ook zeker door de vele blessures aan de kant van de thuisploeg. Toch bleef GVA de bovenliggende partij dit gedeelte van de wedstrijd en maakte het ook zeker aanspraak op de winst. Om de druk erop te houden stond Rik al klaar om weer in te vallen en Sieb te vervangen die vandaag niet echt een gelukkige wedstrijd speelde.

Maar waar Rik al klaar stond besloot Sieb om in stijl het veld te gaan verlaten. Een goede passeeractie langs de zijlijn werd gevolgd door een goede lage voorzet de zestien in die Floris makkelijk kon binnen werken. Een mooie goal van GVA en daarmee de 1-2 voorsprong. Ook na deze treffer bleef GVA de bovenliggende partij deze tweede helft. Arnhemse Boys had hierbij steeds meer kleine overtredingen nodig om de aanvallen te stoppen. Vanaf dat moment glipte de wedstrijd steeds meer uit de vingers van de tot dan toe uitstekend fluitende scheidsrechter.

Ongeveer 10 minuten voor tijd was er weer een overtreding van “de Boys”, ditmaal op Floris. Terwijl Floris nog op de grond zat werd een bal door een van de spelers van de thuisploeg in zijn gezicht gegooid. Toen hier verder niet veel mee gedaan werd door de scheids ging Bram verhaal halen bij de dader. Nadat beide spelers elkaar duwde en ze uit elkaar gehaald waren, kregen ze beide terecht de gele kaart. Nu was dit natuurlijk al een gele kaart van Bram die in de categorie domme gele kaarten thuis hoort, zijn reactie hierop was niet veel slimmer. Daardoor ontving Bram ook nog eens zijn tweede gele kaart en moest GVA met 10 man verder.

De thuisploeg probeerde de druk op te voeren in de slotfase maar GVA raakte er niet van onder de indruk. Echter bleef het wel spannend omdat mede door de wind GVA de bal veelal over de zijlijn zag waaien, hierdoor bleef het spel zich rond de middenlijn plaatsvinden en was het constant opletten dat de bal niet verkeerd zou vallen achter de defensie. Sten werd uiteindelijk maar nauwelijks echt op de proef gesteld. Overigens heeft Sten door de vele wedstrijden op kunstgras inmiddels een steeds groter gat in zijn keepersbroek dat het niet valt uit te sluiten dat er komende wedstrijden meer en meer vrouwelijke fans op de wedstrijden af gaan komen.

Toen in de laatste minuten verschillende spelers van de thuisploeg met kramp naar de grond gingen wist iedereen het eigenlijk al, deze voorsprong blijft staan. Arnhemse Boys probeerde wel maar had zich eigenlijk al neergelegd bij een nederlaag. Dit gebeurde dan ook en de drie punten konden mee in de tas terug naar Doornenburg.

Na een moeizame eerste helft en start van de tweede helft zagen we gelukkig in het laatste half uur weer wat terug van de ploeg van voor de winterstop. Hopelijk trekken we deze lijn door in de volgende wedstrijd thuis tegen Eldenia. Dit affiche leverde voor de winsterstop een zege op maar daarbij dient gezegd te worden dat het niet zo gemakkelijk ging als het scorebord deed vermoeden. GVA zal dus scherp moeten zijn om de drie punten in Doornenburg te houden. De weersvoorspellingen zijn eindelijk wat beter dus we hopen iedereen weer massaal te mogen begroeten op de Vijzel aankomende zaterdag!